Dirigent

Dirigent

Theo Brouwer (Leeuwarden, 1969) volgde zijn opleiding aan de toenmalige Muziek Pedagogische Academie in Leeuwarden en vervolgens aan het Conservatorium in Groningen. Hij behaalde daar in 1993 het diploma docerend musicus trompet bij Jan Holtrop. Het diploma directie harmonie-fanfare-brassband behaalde Theo in 1996 bij Gerrit Fokkema in Amsterdam.

Sinds september 2001 is Theo de bandleider van DEBASIC Pop & Jazz Orkest uit Sneek. Tussen 2015 en 2019 werd de Sneekweek afgesloten met een feestelijk grachtenconcert. Vanaf 2022 is dit concert in samenwerking met Theater Sneek in het programma van de Uitmarkt opgenomen als slotevenement. De muzikale productie van dit twee uur durende programma met wisselende vocalisten en de metropole bezetting van DEBASIC is in handen van Theo.

In december 2005, 2006 en 2007 dirigeerde Theo het orkest The Symphonic Music Connection tijdens de Promsconcerten van de omroepvereniging MAX in de jaarbeurs te Utrecht. Solisten tijdens deze concerten waren o.a. Tom Parker & the New London Chorale, Vicky Leandros, Rod McEwan en Dionne Warwick.

Tijdens de Friesian Proms van het Koninklijk Fries Paarden Stamboek (2016 t/m 2023) in het WTC Leeuwarden dirigeert Theo The Symphonic Music Connection. Het beroepsorkest heeft een verscheidenheid aan artiesten begeleidt, onder andere Barry Hay, Mirusia Louwerse, Douwe Bob, Danny Vera, Marcel Veenendaal, Elske DeWall, Waylon, Hans Klok, Samantha Steenwijk en The Dutch Tenors.

Vanaf 1988 tot 2021 was Theo Brouwer betrokken bij het Frysk Jeugd Orkest. De eerste vijf jaar was hij eerste trompettist en in 1992 trad hij voor het eerst op als gastdirigent. In 1993 werd hij benoemd tot assistent-dirigent en van 1997 tot 2021 was hij de dirigent van het Frysk Jeugd Orkest. Hoogtepunten waren de jaarlijkse ABN AMRO nieuwjaarsconcerten, de tweejaarlijkse concertreizen naar het buitenland, het behalen van de eerste prijs als beste jeugdorkest van Nederland in De Doelen en het optreden in Carré voor het Koninklijk Huis.

Sinds september 2021 is Theo bandcoach bij dweilorkest De Boljeiers in Tijnje en sinds maart 2022 dirigent van het jeugdorkest en de fanfare van Christelijke Muziekvereniging “Juliana” in Oldehove. Ter gelegenheid van het honderdjarige jubileum is in opdracht van “Juliana” de compositie “De Legende van Humerke” door Rob Goorhuis geschreven. Dit werk is in oktober 2022 in première gegaan in het bijzijn van de componist. 

Naast het dirigeren bij de vaste opdrachtgevers wordt Theo regelmatig gevraagd als gastdirigent bij andere orkesten.

Eerdere muziekverenigingen waar Theo langere tijd als dirigent en docent klein koper verbonden is geweest, zijn fanfares in Zuidwolde, Tijnje, Tolbert, Sumar, Stiens en harmonieorkest De Volharding in De Wilp.
In september 2007 werd aan Theo de Muzyk Maskelyn-trofee van Omrop Fryslân uitgereikt. Deze trofee, genoemd naar het voormalige radioprogramma voor de amateurmuziek, werd uitgereikt aan iemand die zich verdienstelijk maakte voor de muziekbeoefening in Fryslân.