Dirigent

Dirigent

Fotograaf: Tomasz Makula – Polen oktober 2019

Jappie Dijkstra is al vanaf jonge leeftijd betrokken bij korpsen. Jappie Dijkstra is al vanaf jonge leeftijd betrokken bij korpsen. Hij speelde cornet bij verscheidene brassbands in Nederland. Nadat hij zijn studie had afgerond als leraar, begon hij aan de studie Muziek Pedagogische Academie in Leeuwarden.

Als dirigent was hij erg succesvol met brassband en fanfare orkesten in alle divisies. Ook werd hij als dirigent uitgenodigd om korpsen in andere landen te dirigeren, zoals Duitsland, Zweden, Litouwen en Engeland. Als jury reisde Jappie over de wereld. Hij was onder andere jurylid bij de European Brass Band Championships, en bij landelijke concoursen van vele landen.

Jappie heeft een lange tijd gewerkt als directeur van een muziek- en uitgeverij bedrijf. Ook heeft hij het blad:”Brass Info” opgericht en de website hafabrass.com, deze is erg populair in Nederland en België.

Internationaal is Jappie bekend als lid van Nationale – en Internationale verenigingen, bijvoorbeeld de European Brass Band Association (EBBA). Hij heeft de positie als President of the Music Commission van 1995 tot 2009 gehad. Ook is hij de oprichter en promotor van de Dutch Open Brass Band Championships in Drachten. Dit Internationaal Brassband festival vindt elk jaar plaats in juni. Ook erg populair bij buitenlandse bands.

In 2003 startte Jappie een nieuw bedrijf genaamd: International Music Consultancy (IMC) Hierbij werkt hij aan verschillende projecten voor verschillende instellingen.

In deze nieuwe functie is Jappie druk als muzikaal adviseur voor Zweedse en Litouwse Brassband verenigingen. Daarnaast is hij lid van de Internationale Board of Experts van de World Music Contest (WMC) in Kerkrade. Als specialist voor Brassband repertoire is hij ook werkzaam voor de Repertoire Information Centre (RIC) in Arnhem.

Naast deze werkzaamheden is Jappie ook nog steeds werkzaam als zelfstandige dirigent, adviseur en spreker in verschillende landen.